Menu

Bestuur

Noorlander en Van Veen
www.noorlandernvm.nl

De Donk 16/20
Zevenbergen
Tel: 0168-326550
Fax: 0168-329696

Postbus 78
4760 AB Zevenbergen
Veen@noorlandernvm.nl

Geschiedenis

Door de realisatie van het project Leijendael wordt opnieuw een markant gebouw toegevoegd aan de Tilburgse ringbanen.

In het vervolg op het "Cenakel" en "Westpoint" is op het terrein waar voorheen L.T.S. Leyendael (zie foto) gevestigd was, een opvallend gebouw ontworpen dat als een wit volume zichtbaar zal zijn tussen de bestaande boomstructuur. De woningen in het gebouw liggen vanaf de tweede verdiepingsvloer en hebben een wijds uitzicht over de Ringbaan Zuid en de zuidzijde van Tilburg. Het hoofdgebouw, een volume opgetrokken in witte gevelplaten met Noorse graniettoeslag, bevat 133 woningen, een parkeergarage en kantoren. Het gebouw is bereikbaar vanaf de Ringbaan Zuid.


De overige plandelen van Leijendael bevinden zich "in de tuin" van het hoofdgebouw. Een "muur" van patiowoningen gevleid langs de bestaande eikenboomstructuur omsluit een woongebied waarin alle eengezinswoning zijn ontsloten. De lage wanden van de patio's en de tuinen van de eengezinswoningen maken een duidelijke scheiding van het openbare gebied en het privé-gebied. Het openbare gebied is kindvriendelijk ontworpen met brede stoepen en duidelijke afscheidingen voor het verkeer en heeft zijn eigen karakter door de robuuste metselwerkwanden en de ruimtelijkheid van de grotendeels één laag hoge bebouwing achter het hoofdgebouw.

In het Brabants Dagblad van zaterdag 26 november 2005 was te lezen:

Hoog en laag wonen tussen dominante eiken

Voorzitter Scholten van Triborgh Bouwontwikkeling had er voorjaar 2003 alle vertrouwen in dat plan Leyendael in Tilburg een succes zou worden. Ondanks het wat minder gunstige economische tij. Bijna 2,5 jaar later blijkt zijn gelijk. Vrijwel alle woningen en appartementen op het terrein aan de Ringbaan Zuid zijn verkocht. Projectontwikkelaar, architect, bouwvakkers en bewoners, allemaal zijn ze tevreden. En dat is bijzonder vindt Theo van Esch, de verantwoordelijke architect van de Architecten Werkgroep in Tilburg, mede omdat dit het eerste project van Triborgh is. Het opvallende uiterlijk van het project, het materiaalgebruik en de afwerking; volgens Van Esch blijkt uit alles dat de projectontwikkelaar een aantal bijzondere gebouwen op de plek heeft willen neerzetten. Ook de samenwerking verliep volgens hem uitermate soepel. Ook opvallend: ondanks de hoogte van bijna zestig meter kwam bij de gemeente geen enkel bezwaar binnen.

Rijke detaillering
En toch zag Van Esch zich een aantal jaren geleden niet voor een gemakkelijke opgave geplaatst. “Het gebouw dat er stond vond ik heel mooi”, aldus de architect. Daarmee verwijst hij naar het voormalige onderkomen van scholengemeenschap Leyendael, dat door de toepassing van glas en metaal een industrieel uiterlijk had. ,,Toen het gebouw eenmaal weg was, vond ik dat de plek enigszins 'wit' oogde." Beide elementen heeft hij in de nieuwbouw terug laten komen. Het appartementencomplex is bekleed met witte gevelplaten (Noorse graniettoeslag). Vanaf de Ringbaan Zuid, één van de verkeersaders van Tilburg, ziet het gebouw er daardoor enigszins zakelijk, industrieel uit. Pas bij nadere bestudering blijkt de rijke detaillering. Vanaf de ringbaan mag het appartementencomplex dan een blikvanger zijn, gezien vanaf de achtergelegen wijk is dat zeker niet het geval. De tussenliggende eengezins- en patiowoningen zorgen volgens de architect voor een logische verlenging van de woonwijk. Een bewuste keus. ,,De bewoners van de Jan Truijenlaan, waaraan de nieuwbouw grenst, krijgen ineens tweehonderd woningen voor hun neus. Daarmee moet je rekening houden." Het appartementencomplex is dan ook niet zomaar een kolos. Doordat de witte beplating pas vanaf de tweede verdieping is aangebracht, lijkt het gebouw te zweven. Omdat aan de boven- en onderkant houten elementen zichtbaar zijn oogt het complex tevens als een doos in een doos. De woningen aan de voet zijn door hun architectonische eenvoud bijpassend, maar lijken toch een eigen leven te leiden door de donkere bakstenen die zijn toegepast. Deze donkere band zorgt bovendien voor de begrenzing van de door oude eikenbomen omgeven wijk.

Eikenbomen
,,De eikenbomen zijn groter en dominanter dan alles wat we er omheen hebben gebouwd. In de zomer is het project van een afstand door het gebladerte onzichtbaar, in de winter komt het tevoorschijn." Plan Leyendael is niet alleen omgeven door groen. Een bescheiden park vormt na voltooiing het hart van het project.